Ribstuk

Ingrediënten voor 6 tot 8 personen

  • 1500 gram kalfs rib-eye
  • 80 gram boter of magarine
  • 1 borrelglaasje droge sherry
  • 1 eetlepel olie
  • 3 dl. kalfsfond
  • ½ ltr. room
  • 1 eetlepel fijne Franse Dijonmosterd
  • 1 theelepel gehakte dille
  • 1 theelepel gehakte tijm
  • zout
  • peper uit de molen

  • Vers vlees online te bestellen Vers vlees online te bestellen
  • Gluten- en lactosevrije vleespakketten Gluten- en lactosevrije vleespakketten
  • Gecertificeerd veehouderij Gecertificeerd veehouderij

Werkwijze

Wrijf het vlees aan alle kanten in met peper uit de molen. Verhit 40 gram boter of magarine en de olie en wacht tot het schuim bijna weggetrokken is. Schroei het vlees aan alle kanten dicht Voeg de rest van de boter of magarine toe. Leg de deksel schuin op de pan en temper de warmtebron. Braad het vlees ca. 40 à 45 minuten aan alle kanten mooi bruin en rosé van binnen. Keer het vlees regelmatig en overgiet het met de braadboter. Neem het vlees uit de pan, bestrooi het licht met zout en laat het gedurende 10 minuten afgedekt met aluminium folie rusten. Blus de braadboter met sherry en de klafsfond af. Roer alle aanbaksel van de bodem van de pan los. laat alles even flink doorkoken. Zeef het vocht en laat de fond indampen tot er niet meer dan 2-1/2 dl. is overgebleven. Roer er de room door. Laat de saus nog zolang indampen, tot deze gebonden is. Roer de mosterd, dille en tijm erdoor en voeg naar smaak zout en/of peper toe. Laat de saus, na het toevoegen van morserd en kruiden, niet meer aan de kook komen. Snijd het vlees met een scherp, niet gekarteld mes in mooie plakken. leg de plakken op een voorverwarmde schaal en schenk er een deel van de saus overeen. geef de rest van de saus er apart bij.

Tip 

Lekker met dauphine aardappelen en broccoli.